logo

Cat / Esp / Eng

Cinema recuperat: Projecció de Cinema 9,5mm


Amb la col·laboració de:


Mostra realitzada pels alumnes de 2n curs de batxillerat artístic de l’Institut Euclides de Pineda de Mar, amb la coordinació de Gemma Aparicio.

UNA VELLA MALETA ABANDONADA
FOUND FOOTAGE: IMATGES ABANDONADES, RECUPERADES, REUTILITZADES

Amb el desig que els alumnes de batxillerat artístic de l’IES Euclides coneguessin el format de pel·lícula 9,5 mm, vam presentar una proposta que va ser molt ben acollida: la realització d’audiovisuals mitjançant la tècnica coneguda com el found footage, oferint-los vells films de 9,5 mm perquè, amb el contingut de les imatges, realitzessin noves creacions, de manera lliure i fora del context original per al qual van ser creades.
No es tracta d’apropiar-se de filmacions d’autor conegut, sinó d’emprar els que coneixem com a “films orfes”, dels quals se’n desconeix l’autoria. Al llarg de més de vint anys de recuperació del patrimoni cinematogràfic, les situacions en les quals ha estat possible la seva salvació confegiria una llarga i sorprenent llista. Una d’aquestes és la que farà possible que avui puguem reutilitzar aquelles imatges abandonades: després de l’avís d’una persona, es va recollir d’un contenidor una vella maleta dins la qual hi havia trenta- cinc bobines de 9,5 mm. Visionats tots els films, contenien imatges de cinema domèstic que reflectien els moments feliços d’una família, aquells que conformen l’entranyable quotidianitat: les festes, el bateig d’un nadó, l’estada estiuenca a casa d’una familiar en un poble rural... Però, qui eren aquelles persones? No en sabem res. Avui, per primera vegada des de fa dècades, les imatges perdudes tornaran a la vida a la pantalla a través de la visió que, en el seu nou ús, ens oferiran en rigorosa primícia els joves creadors de l’IES Euclides.

Títol: FILMS FOUND FOOTAGE
Autor: original, desconegut
Data de rodatge: Anys 30 – 40
Format de rodatge: 9,5 mm

FORMAT 8/8
L’ESTIU A CALELLA, 1967 (PERE MAS I MANUEL MAS)
El mateix exercici amb imatges de Calella, en aquest cas però, els autors són sobradament coneguts.


Data projecció: 22 d'abril 2017
Lloc: Sala Mozart (1r pis)
Horari: 17:00 h.
Accés lliure