logo

Cat / Esp / Eng

Cinema recuperat: Projeccions de Cinema 9,5mm


Amb la col·laboració de:


Sessió de cinema recuperat i col·loqui:

“BAIX A MAR”.
ELS ESTIUS A TORREDEMBARRA ALS ANYS 20 ALS 40 DEL s XX

La recuperació d’unes velles bobines de 9,5mm, va fer possible la reconstrucció d’una etapa de la vida d’una família d’estiuejants barcelonins i la seva amistat amb la gent pescadora de Torredembarra, interrompuda per la Guerra civil.

Núria Canyelles, directora de l’Arxiu Municipal de Torredembarra, ens presentarà el documental. Després, tot evocant l’estiueig, prendrem un vermut.

FITXA TÈCNICA

Títol: BAIX A MAR. _Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del s XX
Guió i direcció: Maria Roig Alsina
Any: 2016
Durada: 30’
Producció executiva: Ajuntament de Torredembarra
Documentació i recerca: Pedro Nogales, Núria Canyelles i Maria Roig
Palmarès: Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines FIC-CAT 2017.
Premi Cinema·Rescat del Festival Memorimage 2017.

SINOPSI

El pas del temps va quedar capturat en unes pel·lícules guardades durant dècades en unes golfes del barri de Baix a Mar: 21 bobines de format Pathé Baby (9,5mm ), una petita gran joia. La família, en un gest de responsabilitat i amor per la història, les va cedir a l’Arxiu Municipal de Torredembarra. El tractament i les investigacions posteriors amb la col·laboració de la Unitat d'Investigació del Cinema de la URV ens han permès oferir aquest documental, on podem compartir la mirada dels primers estiuejants, enfocada tant a l’oci familiar com a l’entorn. La seva curiositat per la vida pescadora i per algun fet inusual ens ha regalat poder reviure una història no massa llunyana en el temps, però sí ben distant de les imatges actuals. “Baix a Mar” és una dolça passejada pel record, fruit de la memòria gravada per la família Tizón de Barcelona, i salvaguardada per les germanes Figuerola de Torredembarra.


Data projecció: 22 d'abril 2018
Lloc: Sala Mozart
Horari: 12:00 h.
Accés lliure
Amb la col·laboració de:


NOVES PRODUCCIONS: RENASCUTS. Projecció de noves realitzacions amb imatges recuperades per Jordi Bails i reutilitzades pels alumnes de 1r i 2n de Batxillerat Artístic de l’INS Euclides de Pineda, amb la coordinació de Gemma Paricio, Cap de Departament d’Arts Visuals d’aquest institut.

Títol: FILMS FOUND FOOTAGE. Mostra de les realitzacions realitzades pels alumnes de l’INS Euclides.
Col·lecció: Jordi Bails i Castelló. Data de rodatge: entre 1930 i 1960

Quan passegem per mercats de vell, no és gens estrany trobar, entremig de tota mena d’objectes antics, bobines de cinema. Algunes són còpies en format 9,5mm de cinema professional, còmiques nord-americanes o d’aventures, que es van fer per a que el públic en pogués gaudir del cinema a casa seva, projectant-les amb el senzill aparell Pathé Baby. Però moltes altres són filmacions familiars. A les capses, algunes vegades hi ha rètols que ens diuen amb quin motiu van ser filmades: batejos, casaments, festes, excursions... però desconeixem qui va ser l’autor, quines són aquelles persones que ens apareixen a la pantalla i, sobretot, quines circumstàncies han portat a llur abandonament.

Són films orfes, perduts. Per sort, hi ha persones de gran sensibilitat i estima del cinema que adquireixen aquestes bobines per evitar que desapareguin i traspassen les imatges en nous formats que possibiliten poder-les visionar de nou. Una d’aquestes persones és en Jordi Bails, un enamorat del cinema i especialment, d’aquest format 9,5mm. Gràcies a la seva tasca de recuperació, s’han salvat moltes pel·lícules. Cedides gentilment i posades a disposició dels joves alumnes de l’institut, veurem com reutilitzen aquelles antigues imatges i ens ofereixen una nova visió.

MOSTRA DE CINEMA EN FORMAT 9,5 MM

Sessió de cinema dedicada a la projecció de films aportats pels cineastes participants a la Mostra no competitiva, rodats en format 9,5mm i projectats amb aparells originals. Els realitzadors dels països que ens acompanyen ens donaran l’oportunitat de gaudir de les seves noves realitzacions.


Data projecció: 28 d'abril 2018
Lloc: Sala Mozart
Horari: 17:00 h.
Accés lliure