logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Montse Alcoverro: "TV3 podria tenir un programa per donar difusió als curtmetratges".

Montse Alcoverro (Foto: Glòria Masferrer)

Actriu convidada del Festimatge 2012.


Text: Àlex M. Franquet
Calella.


- Com es podria donar més suport als curts?
- Montse Alcoverro: Hi hauria moltes maneres de donar suport als curts. Passa com sempre al nostre món cultural. Passa per una voluntat política. La inquietud cultural està més que demostrada. La forma per donar visibilitat al curt passa per una voluntat política.

- Pot posar algun exemple?
- Montse Alcoverro: TV3 podria tenir un programa setmanal per donar difusió i visibilitat als curtmetratges. Hem perdut aquella tradició de passar un curt als cinemes abans de la projecció d'una pel·lícula. Recuperem tradicions positives com aquesta. La televisió podria apropar el curtmetratge a la gent perquè té molta audiència.

- A més, ara el Canal 33 té més temps des que els canals de TV3 es van ampliar.
- Montse Alcoverro: És clar. Per què no es podria plantejar amb el suport de l'Acadèmia del Cinema Català i de les associacions de productors i de distribuïdors? El curtmetratge és un gènere amb vida pròpia. No és el germà petit del llarg. El curtmetratge té entitat per ell mateix. De la mateixa manera que el relat curt no és el germà petit de la novel·la. Té la seva pròpia idiosincràsia. Hem de tenir cura dels curts i donar-los plataformes i visibilitat.

- És optimista?
- Montse Alcoverro: Sóc optimista per naturalesa. Passa molt per una voluntat política. No és un tema de diners, perquè els productes estan fets. Hem de donar la suport a la cultura. La cultura és el 4 per cent del producte interior brut del país. Poca broma. Des de certs poders es fa un discurs a vegades dient que la gent de la cultura viu del cuento i es qüestionen els ajuts. Jo penso que totes les subvencions que rep el cinema reverteixen en el producte i donen feina a molta gent de la indústria. Deixem de banalitzar la cultura. La cultura és la curació i l'educació de l'ànima del poble. Potser no és tangible però, a la llarga, ho pagarem més car.

- Què li sembla la idea del Festimatge?
- Montse Alcoverro: Estic enamorada d'aquesta idea. La confluència entre les pel·lícules i la fotografia era lògica. Aquest festival està fet amb molta implicació i amor per part dels seus organitzadors. Jo hi crec, en això. Festivals com aquest s'han de defensar. La cultura s'ha de descentralitzar. La cultura no s'acaba a Barcelona. Lluito per portar la cultura a tot arreu.