logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Maria Roig parla del seu documental "Uncertain Times".

Maria Roig (Foto: Tino Valduvieco)

La documentalista Maria Roig va presentar al Festimatge la seva obra "Uncertain Times", que utilitza les imatges domèstiques, en format 9'5, que el periodista madrileny Javier Bueno va rodar als anys 20 i 30. La pel·lícula és un recorregut per la vida de Javier Bueno i un document únic de l'Europa d'entreguerres.


Text: Àlex M. Franquet
Calella.


- Com va trobar les pel·lícules domèstiques de Javier Bueno?
- Maria Roig: Estava treballant a l'Arxiu Nacional de Cinema Amateur de Bolonya. Un dia va arribar un noi amb tot el fons del seu avi, al qual gairebé no havia conegut. Eren 7 bobines en format 9'5 que vam restaurar.

- I què va veure en aquelles bobines?
- Maria Roig: Doncs ciutats que reconeixíem com París, Berlín o Madrid. Llocs de Portugal o Espanya. Les pel·lícules comencen l'any 1924, quan ell roda amb la seva càmera Pathe de 9'5 i acaben l'any 37. El primer que vam fer va ser localitzar el fill de Javier Bueno, Guy Bueno, que en aquells moments vivia a Roma i tenia 95 anys.

- Seria una bona font d'informació.
- Maria Roig: Va ser vital. Em va explicar que el seu pare era un periodista molt bohemi, molt actiu, que va cobrir la Primera Guerra Mundial des de Berlín per al diari ABC. Es va posar en contra de Primo de Rivera i a favor del obrers d'Astúries. Per tant, va haver de marxar a Suïssa. A l'última bobina, de l'any 1937 ja surt amb la seva segona dona i una filla. Bueno tenia molts amics i a casa seva era normal que hi anessin a xerrar Pablo Picasso o Pio Baroja. Eren les seves amistats de l'època.

- Va aconseguir unes cartes personals de Javier Bueno que li van servir de molt.
- Maria Roig: Amb les cartes que vaig poder aconseguir d'ell, vaig poder datar els esdeveniments. És el que explica la veu en off del documental.

- Quan temps li ha costat aquest projecte?
- Maria Roig: Molt de temps. La recerca va ser de dos anys. Després, vam fer el muntatge.

- I el finançament?
- Maria Roig: Vaig entrar en un projecte europeu i gràcies a això vaig tenir finançament. Era un programa de la Unió Europea anomenat European Home Movies Net. Es va reunir 14 joves de tota Europa al nord d'Itàlia i ens van donar el finançament per tal que cadascú treballés en el seu documental amb imatges d'arxiu.

- "Uncertain times" ha tingut molt de recorregut.
- Maria Roig: Al ser un projecte europeu, s'ha vist en molts països. Jo mateix també l'he portat a festivals com el Filmets de Badalona, al Memorimage de Reus i al REC - Festival Internacional de Cinema de Tarragona. He vingut també a aquest Festimatge de Calella. El documental ha tingut un bon recorregut i n'estic satisfeta.