logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Santiago Marré: "El 9'5 arriba als 40 anys a Calella en bona forma".

Medalla d'Or de la UNICA 2013


Text: Àlex M. Franquet
Calella.


- Què suposa el premi de la UNICA (Unió Internacional de cine no professional) que ha rebut?
- Indubtablement, a més del goig d'aquesta distinció, aquest guardó m'anima a continuar la tasca de divulgació del degà dels formats de cine familiar.

- A més de ser un reconeixement la seva tasca en favor del 9'5 que ha fet durant tants anys, es podria dir que aquest premi també és, d'alguna manera, un reconeixement a tota la tasca de Foto-Film com a entitat?
- És cert. Es podria dir així també. La nostra entitat ja és garantia d'un bon saber fer en fotografia i cinema. Per això es pot dir que aquest guardó reafirma que Foto-Film Calella sap valorar la importancia que té el 9'5. A Calella sabem donar a conèixer, i mantenir, encara que avui dia sigui minoritari, un format de cinema cm el 9,5 mm. Té vida al nostre Festimatge i també a tota Europa.

- Quines novetats tenim aquest any en la secció de 9'5 per a celebrar el 40è aniversari?
- El 9'5 arriba als 40 anys a Calella en bona forma. Hi ha una oferta molt interessant a la secció de 9'5. La previsió és seguir el ritme dels anys anteriors, encara que cal tenir en compte que donem a conèixer un format de cine familiar que ha estat majoritàriament absorbit per les noves tecnologies.

- D'on venen normalment els col·leccionistes i la gent que encara treballa en el format 9'5? En quins països s'ha fet publicitat del Festimatge d'aquest any?
- Esperem l'assistència d'aficionats de França i Anglaterra, que són els més tradicionals. Però sempre ens venen col·leccionistes d'Holanda i Alemanya. El problema és que tots ells tenen el costum, per a nosaltres una mica problemàtic, de venir amb la pel·lícula sota el braç. O sigui, que fins que no són aquí... no podem programar la sessió del cine 9,5 mm.

- En l'aspecte tècnic, encara segueix existint un laboratori a França i un altre a la Gran Bretanya, que cobreixin les necessitats de tots els amants del 9'5? A Espanya hi ha algú que produeixi pel·lícula de 9'5?
- A França i Anglaterra disposen de laboratoris professionals per a revelar la pel·lícula en format 9,5 mm. Aquí tenin alguns aficcionats que ho fan. Un d'ells es revela ell mateix la pel·lícula a color. Hi ha un projecte, que encara que es limiti a nivell particular, per a disposar de pel·lícula a baix cost amb el tallat i aconcidionat de la pel·lícula procedent del 35mm, sense perforar. D'una cinta de 35 mm en surten tres bandes de 9,5 mm. Però encara és un projecte.

- Per què creu que aquest format encara segueix viu?
- Per diversos motius. Un d'ells seria l'enyorança d'un format amb el qual molta gent va gaudir de jove. També és un format amb molta qualitat d'imatge. Un altre motiu és que els historiadors de moltes disciplines moltes vegades troben pel·lícules dels anys 1920 fins el final de la Segona Guerra Mundial, el 1945. Gran part dels esdeveniments socials, culturals i polítics d'aquella època només estan en aquest format, en 9'5. Per tant, avui dia tenen un gran valor social com a documents únics d'una època molt convulsa que van ser filmats per aficcionats.

- I com explicaria que tants investigadors del món de la imatge en els últims anys estiguin recuperant pel·lícules dels anys 20, 30 o 40 del segle XX en 9'5? Creu que ara hi ha més cultura audiovisual i més respecte per a les imatges antigues?
- Com he dit anteriorment, s'està a la recerca d'imatges de quan va començar el cinema familiar, de quan alguna gent es podia comprar una càmara i filmar la seva vida quotidiana o el que passava al seu voltant. Però no només eren pel·lícules familiars. També són de temes culturals o polítics i, per exemple, des de la Filmoteca de la Generalitat s'estan recollint filmacions de la història de Catalunya que només existixen en aquest format.

- Què espera d'aquest Festimatge 2013?
- Que la galopant crisi no freni el nostre esforç!

- Ens pot fer una recomanació per anar a veure de la secció de 9'5 del Festimatge? Què recomanaria a la gent que visiti Calella durant tot aquest mes d'abril?
- Senzillanent, que no pensin que és una partida d'escacs o de cartes (com algu s'ha pensat pel desconeixement del fons cinematogràfic que representa) sinó que podran gaudir d'imatges actuals preses amb pel·lícula actual i projectades amb projectors actuals.

- La gran col·lecció de Josep Maria Queraltó es podrà veure a Calella durant el Festimatge. Bé, una part de la seva immensa col·lecció.
- És molt important pel Festimtge seguir comptant amb les visites de Josep Maria Queraltó. Ell cada any ens cedeix peces històriques de la seva col·lecció. Aquest any celebrem el 40è aniversari de la trobada de cinema 9'5 a Calella i Josep Maria Queraltó s'uneix a aquest esdeveniment. Durant tot el mes, coincidint amb el Festimatge, tots els que ens visitin podran gaudir d'una magnífica exposició a la Sala de l'Ajuntament Vell de Calella relacionada amb el món de la imatge. Queraltó té una de les millors col.leccions del món i espero que algun dia pugui crear el Museu del Cinema de Barcelona, com està planejat. Algun dia serà realitat. De moment, a Calella anem veient petites mostres de la seva col·leció.