logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Pere Mas: "Fins i tot ens envien curts d'Estats Units".

Director de la secció de cinema del Festimatge 2013


Text: Àlex M. Franquet
Calella.


- El Festimatge cada cop és més internacional.
- És veritat. Per exemple, dos dels curtmetratges que ens han enviat són produïts i filmats als Estats Units. N'hi ha un de fet a Califòrnia i un l'altre, a Nova York, concretament al barri de Brooklyn. També en tenim que són produccions de Noruega o de Mèxic. N'hi ha un, de curt, que és parlat en àrab i que és una coproducció irlandesa i espanyola.

- Això és un senyal que el Festimatge comença a agafar volada internacional.
- Ho tenim clar. Hi ha gent de tot el món que ja ens coneix i que ens comença a tenir en compte. El nostre prestigi, i ho dic amb tota la modèstia del món, comença a ser conegut per tot arreu.

- Però al món de la Cultura es parla molt de crisi, retallades. Molts festivals de curts aquest any ja no es faran per culpa de la crisi.
- És cert. Però si els organitzadors d'un Festival són gent positiva i volen fer-lo, doncs el fan. És així. És voler-ho fer. Si tu penses... ai, ai, ai... aquest any potser no hi arribarem... Doncs, llavors, no ho faràs. No tiraràs endavant. Però si tu ets positius i penses que faràs el Festimatge, costi el que costi, les coses surten endavant, encara que les facis amb un pressupost X. Si ets positiu, ho faràs.

- Molts festivals han tingut problemes aquest any.
- No els organitzen perquè tenen un nivell i la gent que els porta no vol adaptar-se, no volen baixar el nivell. Llavors, prefereixen no tirar endavant el seu festival abans de comprometre la qualitat. Nosaltres hem aconseguit no baixar el llistó de la qualitat.

- Potser la clau és eliminar les coses supèrflues i quedar-se amb el contingut de veritat.
- És veritat. Potser no hi haurà unes plantes o unes flors al hall del cinema, a la Sala Mozart, però la qualitat dels curts que ens arriben no baixa.

- Com creu que será el Festimatge aquest any?
- Serà més intens que la edició anterior. El més important és que celebrem el 40è aniversari de la Trobada d'aficionats al format 9,5 mm, el primer format de cinema creat per Charles Pathé.

- I el Trofeu Torretes de Curts?
- El Trofeo Torretes de Curtmetratges arriba durant aquest Festimatge a la seva 19a edició. Hem rebut més curts que mai i, per això, ens hem vist obligats a aumentar els dies de projeccions. També el Trofeu Torretes de Fotografia ha rebut més col·leccions que mai. Tenim més participació que mai. Estem molt contents amb la participació que tenim. Vol dir que és un Festival que cada any té més impacte.

- Com a Director de la Secció de Cinema, què recomanaria d'aquest Festimatge?
- Avui en dia, tothom compra càmeres de cinema digital. Tots els mòbils graven també en vídeo i fan fotos. Per tant, recomano a tots aquells que filmen imatges amb els seus mòbils o amb càmeres digitals que vinguin a les projeccions dels curts del Festimatge. Gaudiran de la qualitat del cinema del curtmetratge que és produeix actualment i segur que troben coses que els inspirin. Potser l'any que ve, ells també poden presentar obres al Festimatge.

Resum dels 296 curtmetratges presentats al Festimatge:

- 172 són curts d'argument.
- 70 són curts d'argument amateurs.
- Hi ha 18 Documentals.
- 12 Documentals han estat rodats per amateurs.
- 20 dels Curts són experimentals o d'animació.
- 4 curts són experimentals o animació –i han estat realitzats per cineastes amateurs.