logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Santiago Marré: "És un honor ser la seu de la Trobada Europea de 9'5".

El President d'Honor de Foto-Film, Santi Marré, també és el responsable de la secció de cinema en 9'5 i analitza les novetats que presenta l'edició d'enguany del Festimatge en el format 9'5.


Text: Àlex M. Franquet
Calella.


- La Trobada de 9'5 que inclou cada any el Festimatge aquesta vegada serà a nivell europeu.
- Sí, la Trobada Europea de 9'5 cada any es fa en una ciutat diferent. L'any passat va ser a Dijon, a França. Fa dos anys, a Bèlgica. També ha estat a Holanda. Aquest cop serà el tercer cop que es celebra a Calella. L'any 1988 va ser la primera vegada i el 1995 per segon cop. És un honor tornar a ser la seu de la Trobada Europa. De passada, aprofitarem l'estada a Calella per triar la ciutat de la trobada de l'any 2015.

- Poder ser la seu de la Trobada Europea aportarà més aficionats al Festimatge.
- Tindrem més visitants. Els seguidors del 9'5 que hi ha per tota Europa sempre troben que a Calella ho fem molt bé i han volgut apostar per nosaltres. Ja feia temps que hi havia interès en fer-la a Calella i ara s'ha pogut fer realitat.

- Sempre busqueu noves motivacions per a la Secció de 9'5.
- Sí, s'ha de buscar nous estímuls. Ara estem buscant un ganxo. Pel·lícula que s'estreni al Festimatge, tindrà un premi: venir convidat l'any que ve o tenir algun detall. Aquesta crida seria de cara a l'any que ve i que, així, tinguin temps de preparar les seves pel·lícules.

- El "Grup Internacional Cinematogràfic" de Bigues i Berga és molt actiu últimament en el format del 9'5 i vindran al Festimatge.
- És una gent amb moltes ganes. Volen buscar una talladora de pel·lícula. Ja tenen una pistadora per pel·lícula de 9'5 que van comprar. També tenen un tren de revelat i falta una talladora com cal, que és un aparell molt delicat. Estan molt il·lusionats. Han muntat una Escola de Cinema per a nens. Han comprat un parell de màquines de 9'5 i van presentar una pel·lícula al Festimatge. També fan pràctiques en Super 8.

- Fins ara només hi havia un laboratori per al format 9'5 a tota Europa, a França. Segueix existint només aquest laboratori?
- Sí, ells són els únics que tracten el format 9'5. Per cert, la gent d'aquest laboratori vindrà a Calella al Festimatge. Saben que organitzem una cita especial i ens volen conèixer de primera mà.

- L'homenatge a Lluís Argelich serà el moment més emotiu d'aquesta Trobada de 9'5 de Calella. Ell era un històric d'aquest format a Catalunya.
- Sense cap dubte. Tindrem un record per a ell. Era l'ànima del Mercat de Col·leccionista. El seu fill continuarà amb la tasca i amb les reparacions de màquines, encara que potser no farà aquelles reparacions integrals que feia el seu pare. D'una màquina que no servia per a res, Lluís Argelich en feia sortir la vida. Hi ha una placa de record preparada per a la família Argelich. És el nostre homenatge. Se la mereixen.

- I com veu el Festimatge, en general, d'aquest any.
- Seguim mantenir el nivell alt. Potser trobem a faltar la presentació de la façana de l'Ajuntament, però per pressupost s'ha desestimat. En general, veig que les exposicions de fotografia són de gent molt vàlida i faig una crida a tothom a que les vagin a visitar. Hi ha bastantes fotografies de viatges i són molt espectaculars. Valen molt la pena. Les recomano. També els curtmetratges que passarem durant el mes d'abril són de molt bon nivell. Aquest Festimatge serà molt interessant.