logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Pere Mas: "El Torretes de curts cada cop és més internacional".

Pere Mas és el responsable de la Secció de Curtmetratges del Festimatge de Calella i està molt satisfet amb la difusió internacional del certamen.


Text: Àlex M. Franquet
Calella.


- El Festimatge cada cop és més internacional.
- I tant. El Festimatge en general i també el Premi Torretes de Curtmetratges. Cada vegada tenim més participació estrangera i més gent de fora ens coneix. Com a exemple, vam publicar les bases en anglès, a més de català i castellà. Les vam distribuir per a molts més canals i el resultat és que hem rebut més curts que mai. Estem molt contents amb la participació.

- Quants curts s'han rebut?
- S'han presentat 563 curtmetratges a concurs, davant dels 296 de l'any 2013. Per tant, l'augment és molt i molt important. Dels 563 curts, n'hi ha 358 d'argument. 75 són d'argument amateur. 57 els hem catalogat com a documentals o reportatges. 8 són documentals amateurs. D'animació n'hi ha 56 i 9 més que són d'animació amateurs.

- I n'hi ha de tot arreu, d'Europa i dels cinc continents.
- Cada vegada tenim més nom arreu del món, som més coneguts. Per exemple, hem rebut curts de tota Europa. A nivell europeu, n'hi ha de Bèlgica, Polònia, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Dinamarca, Xipre, Holanda, França, Suècia, Àustria, Eslovàquia, Portugal, Irlanda, Sèrbia, Bulgària i Hongria. Del continent americà podrem veure curts dels Estats Units, Xile, Argentina, Brasil o Canadà. També hi ha obres de països com Iran, Israel, Emirats Àrabs, Iraq, Corea del Sud, Rússia, Kazajstan o del Japó.

- Rebre els curts via online també ha facilitat aquest augment de la participació.
- Hem rebut la majoria de curts via online. Això fa més fàcil poder acceptar més obres i, també, ens ha estat més fàcil poder veure-les nosaltres, de cara a fer la selecció final. El jurat ha pogut veure moltes obres. Abans només acceptàvem el format DVD i era més complicat.

- I quin nivell de qualitat podrem veure?
- El nivell és molt més alt que en edicions anteriors. Això significa que hem hagut de fer un esforç de selecció. De 563 curts que hem rebut, s'ha acabat fent una selecció de només 110 i 45 d'ells han acabat com a finalistes. Són els que ha vist el jurat que ha otorgat els premis.

- I quins temes tracten els curts?
- Es parla molt de la violència de gènere i dels problemes actuals. Hi ha pocs temes divertits. No sé si influeix la crisi, però crec que els autors es basen en històries quotidianes. Si hi ha stress i poca alegria a la societat, això repercuteix en els guionistes.

- Aquest any es celebra el 20è aniversari. Vostè que ha estat a l'organització aquests 20 anys, quin canvi ha vist.
- Hi ha una gran diferència: els autors han anat a més i nosaltres també hem crescut com a organitzadors. Arribar als 20 anys és una gran fita i ho hem de celebrar com cal.

- La millor manera de celebrar-ho és tornar a veure alguns dels curts més importants que han passat aquests 20 anys per Calella.
- Esclar. Hi haurà una Gala Especial a la Sala Mozart de Calella el dia 10 d'abril a les 21.30 hores. Farem una recopilació dels curts més importants d'aquests anys. Per exemple, en el segon trofeu Torretes, el premi al millor guió va ser per a Juan Antonio Bayona pel seu curt "Crédula". Ara Bayona ha dirigit pel·lícules importants a Hollywood, com "Lo imposible" i està preparant la segona part de "Guerra Mundial Z".
Oferirem el curt "Aquel no era yo" d'Esteban Crespo, que ha estat nominat als Òscar de Hollywood d'aquest any i és finalista al Festimatge.
També s'emetrà el curt "Éramos pocos", de Borja Cobeaga, que va estar nominat als Òscar de 2006 i va ser premiat al Festimatge fa quatre anys.
Un curt especial per a nosaltres és "El maletín", de Toni Bestard, que fa 20 anys va ser primer premi Torretes. Per cert, Toni Bestard torna a participar al Festimatge en aquest 2014 amb el seu curt "Foley Artist".
Per acabar, podrem gaudir de "Tadeo Jones" d'Enrique Gato, que va guanyar tres Premis Goya.

- Un altre acte especial serà el passi d'un curt realitzat per a persones sordes.
- Ens fa il·lusió col·laborar amb l'entitat "Deaf Calella". Són bons aficionats al cinema i volem tenir aquest detall. Podrem visionar "Obsessió", un curt rodat amb el llenguatge internacional de signes per a persones sordes. Serà el diumenge 13 d'abril a la Sala Mozart.

- Doni'ns motius per anar a veure els curts d'aquest Festimatge.
- Doncs recomano molt que la gent vingui a veure els curts, perquè la majoria de curts que passem podrien ser llargmetratges perfectament. Les idees són molt originals. Les pel·lícules es creen moltes vegades a partir de la idea d'un curt. Un llargmetratge molts cops és un curt ampliat. Un curt condensa l'acció.

- Com està el curt a Catalunya? Va cap amunt?
- Sí, són de qualitat. En rebem bastants de l'ESCAC. Com a curiositat, aquest any un estudiant de l'ESCAC és de Calella i participa amb el seu curt al Festimatge. És Marc Martínez, amb la seva obra anomenada "Timothy". Però, quantitativament, Madrid té molta potència en el món dels curts. Hi ha dues productores com "Madrid en Corto" i "ECAM Madrid" que produeixen amb molta qualitat. Tenen també una qualitat molt alta. De "Madrid en corto" hi ha algun curt que aspira a guanyar aquest Festimatge. Va agradar molt al Jurat.

- Recordi els llocs on es podran veure els curts.
- Al Teatre Orfeó Calellenc, a La Tetera, a l'Aula de l'Ajuntament Vell i a la Sala Mozart.

- Sempre parlem que els curts s'haurien de veure abans de les pel·lícules a les sales de cinema, però no s'acaba d'aconseguir.
- És molt bona idea. Igual que abans es passaven curts o el Nodo, ara es podria tornar a fer. Seria una forma d'ajudar al curtmetratge. Les televisions, principalment TV3, haurien de tenir un programa dedicat al curtmetratge. L'ajut al cinema català que sempre es demana ha de començar per aquí. Dels curtmetratges després en sortiran autors importants. Ha passat en el cas d'en Bayona. És com el futbol base, com els joves que es formen per després fer pel·lícules.

- Doncs la mala notícia aquest any és que el programa de La 2 "Somos cortos" ha estat eliminat per Televisió Espanyola.
- És una molt mala notícia. El Canal + ha fet a vegades passis de curtmetratges i és un canal privat. Els autors veurien les seves obres projectades i agafarien més empenta. Seria molt interessant.

- Què espera d'aquest Festimatge del 2014?
- Sempre hem de pensar en clau positiva. Tindrà un nivell com el de l'any passat. No baixa. Es manté el nivell alt, ja sigui en exposicions de fotografia com en curtmetratges. A més, la Trobada de Cinema en 9'5 englobarà la Trobada Europa. Serà un Festimatge molt complet.