logo

Cat / Esp / Eng

Entrevista:

Carlos Bayona: "Festivals com el Festimatge són imprescindibles".

Carlos Bayona mostra els trofeus que va guanyar el seu germà Juan Antonio a Calella el 1996.

El director de cinema Juan Antonio Bayona no va poder assistir a la Gala del 20è aniversari del Trofeu Torretes de curtmetratges perquè, a última hora, les seves obligacions a Hollywood el van reclamar, però va estar ben representat pel seu germà Carlos Bayona, col·laborador seu en les tasques de producció, i pels seus pares.

Juan Antonio va deixar un missatge en vídeo per als assistents a la Gala i es va comprometre a assistir al Festimatge quan la seva atapeïda agenda li ho permeti. Després de la Gala, Carlos Bayona va reconèixer que ell i el seu germà tenen molts lligams a Calella i a l'emblemàtica Sala Mozart.


Text: Àlex M. Franquet
Foto: Eva Guillamet
Calella.


- Crec que t'ha tocat representar al teu germà ja algunes vegades i ja tens una mica d'experiència. Fins i tot, algunes vegades la premsa us ha confós. Durant l'acte, has fet broma i has dit que intentes fer "Lo imposible" i anar a tot arreu on criden al teu germà.
- Algunes vegades ho he fet en actes com aquest. Juan Antonio treballa molt i quan ell no arriba a tot, si jo puc ajudar-lo, doncs intento fer-ho.

- Com va reaccionar el teu germà quan va saber que encara guardàvem el curt amb el que va guanyar el seu primer premi al cinema. Era un curt de l'any 1996 titular "Crèdula".
- Doncs li va fer molta il·lusió, està clar. Aquest premi al Trofeu Torretes de Calella va significar molt per a ell. La veritat és que sou uns visionaris, perquè fa 20 anys ja vareu veure el que vindria en el futur amb ell...

- ... el Jurat ja va veure coses... I ara què et sembla tornar a veure "Crèdula", 20 anys després.
- He de ser sincer i no me l'esperava pitjor. Recordava que era pitjor. No ho tenia gens clar, abans de tornar-lo a veure. Un cop vist de nou, no està tan malament. Però em porta molts bons records. Per exemple, el director de cinema Kike Maíllo fa d'actor al curt. I el gat que surt era el gat de la nostra família.

- Tu i el teu germà teniu molta relació amb Calella i Pineda.
- Estimem molt la Sala Mozart de Calella, perquè en aquest cinema vam veure de petits moltes pel·lícules. Passavem els estius aquí i el pla era anar pel carrer Església i després veure alguna pel·lícula. Ens va influir molt. Representa molt per a nosaltres. Hi ha sales mítiques com la sala Urgell de Barcelona o aquesta de Calella.

- Què et semblen festivals amb curtmetratges com el Festimatge?
- Doncs que són totalment imprescindibles. Són una mica com les escoles de futbol base per al futbol. Està clar que Juan Antonio no estaria viatjant avui cap a Los Angeles si en un primer moment no li haguessin donat un premi a Calella.

- Què opines de la idea d'unir cinema i fotografia en un mateix certamen com fa el Festimatge?
- Són arts germanes. Ho veig molt bé com a element distintiu del festival. És bona idea.

- Es pot parlar dels projectes del teu germà mentre no desvetllis cap secret?
- Sí, cap problema.

- Crec que el teu germà ha treballat amb l'actriu Eva Green.
- Sí, ha gravat els dos primers episodis d'una sèrie de televisió que es diu "Penny Dreadful" per al canal Showtime Amèrica que comptarà amb grans actors com Eva Green, Josh Harnett i Timothy Dalton. També hi ha dos actors joves com Billie Piper i Harry Treadaway, que estan molt bé. Són històries d'un terror una mica victorià. S'estrena el 11 de maig a Estats Units, però encara no hi ha una televisió que hagi comprat els drets per a Espanya.

- I després estan els llargmetratges per a la gran pantalla.
- Els altres projectes en els quals està treballant són dues pel·lícules. D'una banda, "Un monstruo viene a verme", que está basada en un llibre de Patrick Ness, i després la segona part de "Guerra Mundial Z", que està en desenvolupament i seguirà comptant amb Brad Pitt. Com podeu veure, no parem.